tiistai 5. syyskuuta 2023

29. raskausviikko

Tämän viikon odotetuin hetki oli kontrollikäynti polilla, jossa totta puhuen enemmän kiinnosti miltä vauva näyttää ja pystyvätkö samalla tekemään neuvolan toivoman kokoarvion kuin itse myoomien kohtalo. 

Myoomat oli vähän taas kasvanut, mutta vauva oli nyt pää alaspäin ja hänellä näytti olevan hyvin tilaa. Kasvot tosin lähes kiinni istukassa, josta syystä ei kuvia saatu matkaan. Laite ei osannut erotella istukkaa ja kasvoja, joten kuvat oli vain mössöjä. Minä vähän säikähdin sitä että istukka on naamaa vasten, mutta lääkärin mielestä tilaa oli hyvin ja kaikki ok, lapsivettäkin normaalisti.

Lääkäri mittasi ainakin vauvan pään ja vatsan ympäryksen sekä reisiluun pituuden ja nämä tiedot syötettiin koneelle johonkin ohjelmaan. Kaikki mitat näyttivät kulkevan täydellisesti keskiarvokäyrää, eli siis aivan normaalikokoinen oli ja kasvu tasaista. Painoarvioksi saatiin hellyttävät 1300g 💙 tämä toki itsessään ei kerro syntymäpainoa, yhden laskurin mukaan tulee yli nelikiloinen lapsi, toisen mukaan keskikokoinen. Millaisia painoarvioita muilla on ollut tässä rv 28+0 ja 28-+6 välillä ja mikä oli syntymäpaino?

klikkaa tästä kuvan tekijänoikeuksiin

Syy hurjalle sf-mitalle ei ollut siis vauvan iso koko ainakaan tällä hetkellä. Kuitenkin turvotus yhdessä kohonneiden verenpaineiden kanssa aiheuttaa nyt jatkossa sen, että minun täytyy alkaa mittaamaan verenpaineet aamuin illoin asap. Verenpaineet oli nyt aivan selkeästi kohonneet mulle normaalista muutenkin korkeista lukemista, joten lääkäri tutki turvotuksen ja kyseli onko ollut päänsärkyä tai näköhäiriöitä taikka pissassa valkuaista. 

Minulla on ainoastaan turvotusta, mutta raskausmyrkytys voi olla oikeasti ihan oikea uhka tämän hetkisillä oireillani, joten verenpaineiden mittaus olisi nyt äärimmäisen tärkeää. Heti jos alkaa olla enemmänkin 150/90 lukemia, niin yhteyttä välittömästi vähintäänkin neuvolaan, vaikka pissa olisikin ok. Ei kuulemma aina ole valkuaista pissassa, joten siihen pelkästään ei pidä sokeasti tuijottaa. 

Onko sinulla kokemuksia raskausmyrkytyksestä?

2 kommenttia:

  1. Meillä tyttö kasvoi tasaisesti keskikäyrällä, välillä kävi sen yläpuolellakin. Sf-mitta oli puolestaan aina yläkäyrällä. Käytiin mun mielenrauhan takia ultrissa usein niin sieltä saatiin aina myös sen hetkinen kokoarvio. Neuvolassa kun peloteltiin sf-mitan takia että yli 4kg tulee. Yksityisen vanhempi spesialisti sitten antoi rv 26 arvion 3.5kg ja vauva syntyi 3.6kg painoisena eli aika hyvin osui tuo arvio. En muista että muidenkaan ultraajien arviot olisivat heittäneet tästä, mutta tuo oli tarkin. Samalla kerralla käski unohtaa koko sf-mitan, kun itkeskelin sitä. Kuulemma vanhanaikainen tapa arvioida mitään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kokemuksen jakamisesta! Tässä tuntuu käyvän kummin päin vain. Joko SF-mitta huitelee yläkäyrien yli kiitos esim. ruumiinrakenteeni, läskieni ja istukan sijainnin, eli ultra pitää paikkansa ja ihan tavan kokoinen poika tulee, tai sitten ultra ja lääkärin kokoarvio on väärässä ja SF-mitta kertoo totuuden. Taitaa olla aikamoista arpapeliä ja vastikään kuulin sellaisenkin kokemuksen, että terkan ja lääkärin mittaero SF:ssä oli ollut useita senttejä ja arvaa kumpi oli hälyttävän iso ja kumpi normaali!

      Poista

Kiitos kommentistasi !
Kaikki kommentit tarkistetaan roskapostispämmin vuoksi, joten joskus kommentin
julkaisussa saattaa kestää, mutta jokainen kommentti julkaistaan ja jokaiseen vastataan.