maanantai 3. huhtikuuta 2023

7. raskausviikko

hCG-arvot ovat nyt otettu oikeaoppisesti kahden päivän erolla. Viime raskaudessa arvot olivat vaatimattomat 135mIU/ml (dpo18), 801mIU/ml (dpo24) ja 3565mIU/ml (dpo30) eivätkä tuplaantuneet oikein. Nyt arvot olivat 5360 mIU/ml (dpo26) ja 8823 mIU/ml (dpo28) eli huomattavasti paremmat ja kulkevat täydellisesti keskiarvo-käyriä pitkin, mikä sai spontaanisti tulemaan ilon kyyneleen silmäkulmaan. 

Viikko on mennyt todella nopeasti ilouutisten ja lisääntyvien närästyksen, kuvotuksen ja nännien arkuuden siivittämänä. Yks kaks tajusinkin kalenterista menoja katsoessani, että hei - tänäänhän onkin varhaisultra!

Ajomatka meni rennosti aurinkoisessa pakkassäässä. Päästyäni huoneeseen, heitin vaatteet penkille rutiininomaisesti ja hyppäsin tyynen rauhallisesti toimenpidepöydällä makaamaan kädet ristissä niskatukena vaikka oikeasti jännitin varhaisultraa enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Alkion pitäisi vastata viikkoa 6+2 ja olla kooltaan 4-8mm. Sydämenkin pitäisi näkyä läpättävän. Aina aikaisemmin ollaan tultu heti alusta takapakkia koon vuoksi. Tällä kertaa hCG-arvot lupailivat hyvää, mutta oliko ultra samaa mieltä?

Ultraaja oli mulle täysin uusi. Hän oli ajoittain hieman kovakourainen eikä meinannut löytää koko kohtua (edit. luultavasti tarkoitti kohdulla sikiöpussia..) mikä säikäytti. Säikähdin uudestaan, kun ultraaja kysyi ihan puskista olenko vuotanut. Lopultakin ultraaja löysi pienen ihmisen alun 💚 Pari kertaa mittasi pää-perämitan ja koko oli molempina kertoina täysin sama: 5.5mm. Sen perusteella pikkuinen vastasi raskausviikkoa 6+2. Eli on siis täsmällisesti oikean ikäinen! 

Syke ei näkynyt sekään niin selkeästi mitä aikaisemmin on aina näkynyt, mistä omakin sydän jätti väliin pari lyöntiä ottaen huomioon vielä tuon vuotelykysymyksen, mutta haluan laittaa sen ultraajan heilumisen piikkiin. Hän itsekin mainitsi, että "heti katoaa kuva jos vähänkin heilahtaa". Hän yritti kyllä pysyä liikkumattomana, ja aina silloin läpätys näkyi ihan hyvin. Ultraaja tarkasti myös nopeasti virtauksen, joka oli aivan selkeä, mutta ei halunnut käyttää doppleria enempää (?). Yritin kurkkia sykelukemia, mutta en nähnyt mitään siihen viittaavaa tietoa ruudussa, joten on nyt tyydyttävä tähän. 

Keskustelimme hCG-arvoista, joita ultraaja piti tosi hyvinä. Alkion koko vastasi oikeita viikkoja, sydämen sykekin näkyi - kaiken pitäisi siis olla hyvin, tosin laskettua aikaa ei jostain syystä laskettu. Tukilääkityksen tarpeenkin eväsi ja tarkasti vielä saman ylilääkäriltä: ei ole mitään syytä, miksi raskautta pitäisi tukea erikseen, koska "siitä ei ole mitään hyötyä tässä vaiheessa ja neljäskin keskenmeno voi olla vain huonoa tuuria". 

Toivon nyt sydämeni pohjasta, että Terolut sai pienoisen tarrautumaan niin lujasti kohdunseinämään kiinni, että hän jaksaa kasvaa eikä hän irtoa vaikka olisi millainen myrsky kohdussa menossa. 💜

Onneksi uusintaultra on reilu kahden viikon päästä ja silloin ollaan taas viisaampia raskauden etenemisestä. Uskoni on kaikesta huolimatta ultran jälkeen ihan eri sfääreissä kuin koskaan aikaisemmin. Kaikilta osin raskaus etenee kuin mikä tahansa normaali raskaus, mikä tuntuu aivan käsittämättömältä. Meille ihan oikeasti saattaa tulla vauva!

4 kommenttia:

  1. Miten ei voi löytää kohtua!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti muuten, koska nyt kun mietin, niin oiskohan hää ollut uusi ja tarkoittanut sikiöpussia..? Sen verran jäi mieleen että kohdusta mielestäni puhui ja oletin että koska sitä ei löytynyt, kysyi siksi vuotelustakin. Sen verran tökki koko ajan virtsarakkoon ja kaiveli sauvalla sisuskaluja ennen kuin yhtään mitään sai näkyville (paitsi aina sen virtsarakon), että liekö ei ollut homma vielä ihan hanskassa.. En tiedä. Toivon salaa kuitenkin, että ensi kerralla olisi joku toinen, joka saisi näkyviin vähän rauhallisemmin ottein kaiken tarpeellisen.

      Poista
  2. Upea pieni ihme kasvamassa 😍 todella mahtavaa, että pääsette noin nopeasti vielä uusintaultraan! Kun uusintaultrassakin on kaikki kunnossa, varmasti pahin jännitys (jos sellaista sinulla edes toki onkaan) sulaa pois.

    Mutta siis samaa ihmettelen, mitä aiempikin kommentoija. Olet varmasti oikeassa, että ultraaja toivottavasti ei meinannut löytää sikiöpussia, koska kohtu pitäisi olla aika helppo nähdä 🤦‍♀️ toivottavasti saisitte seuraavaan ultraan hieman kokeneemman kätilön/lääkärin, jolla olisi selvästi enemmän kokemusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo on tosi kiva että sainkin kaksi ultraa! Luulin saavani vain tämän yhden. Varmaan sen takia tuo toinen, että varmistetaan vielä ennen nt-ultraa missä mennään. Vu ja nt:n välillä on yleensä kesken menneetkin. Oikeastaan ei juurikaan jännitä, mutta malttamattomuutta huomaan itsessäni!

      Mä kans nyt aika vahvasti että ultraaja tarkoitti sikiöpussia, mutta muistan elävästi miten sanoi ettei löydä kohtua. Se vuoksi se varmaan mieleen että mihin se kohtu olisi voinut hävitä yks kaks! Ehkä siis meni sekaisin vain sanoistaan ja toivotaan ensi kerralle toista ihan varmuuden vuoksi, että löytyy kaikki tarvittava ja varsinkin ilman tökkimistä.

      Poista

Kiitos kommentistasi !
Kaikki kommentit tarkistetaan roskapostispämmin vuoksi, joten joskus kommentin
julkaisussa saattaa kestää, mutta jokainen kommentti julkaistaan ja jokaiseen vastataan.