tiistai 18. heinäkuuta 2023

22. raskausviikko

Niin tuli seuraksemme jo harjoitussupistukset, joita en edes aluksi ymmärtänyt supistuksiksi. Ensin luulin liitoskivuiksi, mutta kiristys tuntui siltä kuin verenpainemittari puristaisi nimenomaan kohtua eikä kertomukset liitoskipujen laadusta tai sijainnista vastannut lainkaan omia tuntemuksia. 

Aluksi elin niiden kanssa sovussa, ajattelin että normaaleja raskauteen kuuluvia ovat, kunnes eräs päivä työnteko huolimatta työtehtävien muutoksista ja viikonlopusta välissä tuntui vain lisäävän supistuksia ja teki niistä ilkeämpiä, vaikkakaan ei koskaan särkylääkkeen arvoisia. Silti kuin olisi jatkuvasti verenpainemittari kireimmillään, eikä hellitä kuin sekunneiksi alkaen sitten puristaa uudestaan.

Työnantajan kanssa juteltuani asiasta ohimennen passitti hän neuvolan oven taakse pyytämään ohjeita, sillä ei työnteko saa aiheuttaa supistuksia. Sijaistava th oli hieman huolissaan, mutta lopulta päätyi kirjoittamaan saikkua, koska pärjäsin ilman särkylääkkeitä. Käski kuitenkin kuulostella omaa oloa herkällä korvalla, niin tarvittaessa uusitaan saikku tai laitetaan lähete kohdunkaulan tsekkaukseen. 

klikkaa tästä kuvan tekijänoikeuksiin

Kolmen päivän sairasloma helpotti oloa ihan selkeästi ja en tiedä johtuiko se täydellisestä tekemättömyydestä ja sohvalla makoilusta, mutta sairasloman aikana pojan (ompa hassua sanoa se ääneen!) potkut ja moukaroinnit alkoivat tulla joka päiväiseksi seuraksi ja pian aloin tuntea potkut kesken työpäivänkin ♥ Vieläkään tuskin kaikkia liikkeitä tunnen, mutta silti säännöllisesti pitkin päivää kuitenkin.

Aloin pitämään kirjaa siitä, koska pojalla on jumppahetki ja koska hän on unilla tai ainakin vähemmän liikkeessä. Jostain luin, että vauvan rytmi olisi luultavasti aika samanlainen syntymisen jälkeen mitä kohdussa, vaikka yötä ja päivää ei vielä aluksi erotakaan. Unirytmin tiedostamisesta voi kuitenkin olla apua, kun opetellaan elämää kohdun ulkopuolella.

Mitä enemmän kuulostelen uutta elämää kohdussa, sitä enemmän huomaankin pojalla olevan melko selkeäkin päivärytmi. Aamujumppa hänellä alkaa yleensä kello 6-8. Ruokatauolla 11-12 välillä ollaan myös hereillä. Kello 16 jälkeen alkaa ihan kunnon potkiskelumaratoni, klo 20-21 uusi kierros. Yöllä yleensä 00-02 välillä olen havainnut pissalle herätessäni, että poikakin on hereillä voimalla jo potkimassa. 

Mites muiden kokemus asiasta, oliko vauvan arki kohdussa samanlainen syntymän jälkeen? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi !
Kaikki kommentit tarkistetaan roskapostispämmin vuoksi, joten joskus kommentin
julkaisussa saattaa kestää, mutta jokainen kommentti julkaistaan ja jokaiseen vastataan.