maanantai 2. tammikuuta 2023

Keskeytyneen keskenmenon lääkkeellinen hoito kotona

Keskenmenoon ja sen hoitoon liittyvät postaukset ovat heittämällä suosituimpia minunkin blogissa. Siitä syystä sen lisäksi että siitä kirjoittaminen auttaa käsittelemään myös omia tunteita aiheeseen liittyen (vaikken niitä kirjoitakaan kirjaimellisesti), kirjoitan tämänkin keskenmenon hoidosta postauksen. Vaikka edellisestä oli vasta vähän aikaa, sen jotenkin jo unohti hieman ja tuli luettua paljon muiden kokemuksia. Eikä keskenmenon hoito aina välttämättä tapahdu samalla kaavalla, vaikka itse lääkkeet taitaakin samat aina olla. 

Edellisen keskeytyneen keskenmenon lääkkeellisen hoidon kokemuksesta sairaalahoidossa voit lukea täältä. Tässä tämän uusimman, hieman varhaisemmilla raskausviikoilla tapahtuneen keskenmenon hoito kotioloissa kokonaisuudessaan:

Maanantaina varhaisultran tuloksen päätteeksi sain naisten polilla yhden mifepristonin suoraan polilla nieltäväksi veden kera. Kipulääkkeet ja cytotecit sain kotiin mukaan vietäväksi.Vuotoa ei ole vielä ollut, siinä missä edellisessä se alkoi juuri ennen nt-ultraa. Saa nähdä, saako tämä lääke aloittamaan tyhjennysvuodon, kuten edelliskerralla, tässä raskaudessa kun ei vuotoa siis vielä laisinkaan ole tullut. Ei ole mitään raskausoireita enää illalla, paitsi rinnat vielä arahkot. Liekö ois lähtenyt jo itsekseen tyhjentymään kohtapuoliin muutenkin. 

Tiistaina aamupäivällä lumitöiden ohessa välillä aavistus menkkamaisia alavatsakipuja. Valkovuoto lisääntyi päivän mittaan hieman, kun ennen tätä oli ollut jo viikon aivan kuivaa. Iltapäivällä silloin tällöin punertavaa pyyhkiessä, eli tästä se taas lähtee. 

Keskiviikkona ei vuotoa tai kipuja vieläkään. Heti aamupuuron jälkeen 7:30 kipulääkkeet naamariin, cytotecit emättimeen ja odottelua Munkkivuorta katsoen vaakatasossa vaipat jalassa. Suosittelen. Se eka holahdus kun lopulta joskus tulee, niin menee kerrasta kaikesta läpi, ainakin mulla. 

Klo 9 nousin ylös juomaan ja tunsin kuinka veri lähtee valumaan kuin mulle normaalien menkkojen ekana päivänä, mutta huomattavasti juoksevampana tulvahduksena. Hyytymääkin jo tuli pyyhkiessä. Ei kuitenkaan mitään kramppeja, kipuja tms. Yritin tehdä arkiaskareita jalkeilla, koska ei vielä ollut niagaravuotoa ja olo hyvä. Lisäksi maan vetovoima saa kaiken liikkumaan nopeammin alaspäin, toisin kuin maatessa. Vuoto alkoi muuttua runsaammaksi ja pöntöllä veri valui lorisemalla. 

Klo 10:15 alkoi tuntua hieman jo menkkamaista jomotusta, mutta ei todellakaan mikään mihin käyttäisin kipulääkkeitä. Vessassa käydessä tunsi selkeästi, miten yksk kaks jotain isompaa plumpsahtaa pönttöön. Raskauspussi?🤔 Sen jälkeen vuoto tulee holahduksina kunnon paineella about 5min välein ja jää sitten lorisemaan. En voisi kuvitellakaan olevani töissä, joten sairasloma on aivan aiheellinen, joten sitä kannattaa pyytää jos ei automaattisesti saa (tästäkin kokemusta). Pystyssä olo ja puuhailu/kävely vauhdittaa veren tuloa. Mä oon niin tottunut runsaisiin menkkoihin, joten vaikka tämä vuoto on nyt ihan extremeä, en säikähdä.

Klo 11:15 tuntuu siltä, kuin vuodon  vauhti olisi hyytynyt. Alavatsakipua ihan aavistus. Kävin vessassa ja kun pyyhkäisin, oli siinä ihan reilun kokoinen hyytymä. Ehkä se oli vähän edessä, koska sen jälkeen alkoi taas kunnon vuoto, joskin selkeästi aikaisempaa tyynempänä ja limaisena. Vaikka edellis kerralla jo ensimmäinen tabletti aiheutti jatkuvan vuodon ja kivut, niin tämä kerta se on tyystin erilainen! Vuotoa on reilusti enemmän silloin kun se tulee holahduksin, vaikka muuten ei nyt vuodakaan kuten aikaisemmin. Kivut vastaa tällä hetkellä maks. menkkojen ekaa päivää. 

Klo 12:20 ja taas sai melkein tunnin odotella, että jotain tulee. Pyyhkiessä tuli isompia hyytymiä. Edelleenkään ei valumalla valu pönttöön, hyvä että edes suojaan. Riittikö muka aamupäivän valumiset siihen ja yks selkeästi iso klöntti, että tyhjennys on jo lopuillaan? En uskalla edes toivoa. Ei voi näin helposti mennä, että siivoan taloa samalla kuin mikä tahansa siivouspäivä ja vain välillä tuntuu emättimen suulta isompi roipe lähtevän liikkeelle ennen reilumpaa vuotoa. 

Klo 13. Nyt alkoi tulla tutun oloista hentoa painetta alakertaan. Sitä samanlaista minkä muistan viime kerrastakin. Vieläkään ei vuoda, kuin äkistäessä vessassa vähän. Tosin käyn vähintään vartin välein vessassa, että ehkä se oikeasti vuotaisi suojaan asti jos en kävisi vähän väliä pöntöllä. En ole syönyt aamupuuron jälkeen mitään, joten aion syödä lämpimän ruuan. Voi helvetti - 2kpl pehmenneitä cytoja tuli ulos. Luotan, että ovat kuitenkin kerenneet imeytyä jo tarpeeksi. 

Klo 13:30. Tavaraa alkoi taas tulvahdella lähes aamun lailla isojen palojen ja hyytyminen kera kesken ruuan laiton. Paine, joka muistuttaa hieman kakkahätää, helpotti aina veritulvahduksen päätteeksi. Viiden kymmenen minuutin välein taas vessaan laskemaan enimmät veret. En näe kipulääkkeelle tarvetta. 

Klo 14:38. Huomaan vuodon ja paineen taas vähentyneen. Vuoto on enimmäkseen limaista, välillä tulee ryöpsähdys suojaan asti, mutta ei valtoimenaan. Limaisen vuodon ohella tulee kolikon kokoisia läpinäkyviä kalvoja selkeiden hyytyminen lisäksi. Joo, tutkijasielu kun olen, niin tutkin kaiken mitä paperiin tulee.. 

Klo 16. Rauhallista on. Hyvin limaista vuotoa, jossa seassa välillä hyytymää, mutta ei ryöpsähtele juurikaan, vaikka en käy enää vessassakaan istuskelemassa. Turha siellä istua kun mitään ei valu. 

Klo 18. Edelleen rauhallista. Vuoto kuin menkoista, ehkä jopa vähän vähemmän, koska siteellä pärjää jo. Vaikka kävelen sisällä ja ulkona vuoronperään ja olen muutenkin jalkeilla koko ajan, ei oikein alas asti tunnu tulevan. On niin sitkeää veristä limaa tuo vuoto, että lähtee "pois tieltä" vain pyyhkiessä. Saakohan saunoa? En tiedä, mutta käyn saunassa kuitenkin, tosin vain 60 asteen löylyissä pesulla. Sisäsuihkua kun ei ole ja viimeksi kävin toissa päivänä pesulla. Saunan lämpimät löylyt teki tosi hyvää.

Klo 20. Menen jo makoilemaan peiton alle ja yritän nukkua. Alavatsa alkaa taas kramppailla, mutta en koe tarvetta kipulääkkeille. Sellainen olo nyt, että parempi kun tuntee mitä kropassa tapahtuu, koska koko päivä on mennyt niin vähillä tuntemuksilla. Rintojen hullu arkuus on nyt hävinnyt. Edelleen ovat turvoksissa, mutta niitä pystyy nyt koskemaan ja jopa ihan runnomaan. Tilaan yöllä pinkan halpoja raskaustestejä, jotta voin seurata lähteekö viivat haalistumaan. 

Torstai. Yöllä oli tullut vain vähän siteeseen, en herännyt kertaakaan ylös. Aamulämpö tunti normaalia myöhemmin mitattuna 36,21'C ja heti perään varmistuskin vain 36,33'C. Häh, normaalilämmöt!? Jos huomenna tulee samat lukemat, niin uskallanko väittää tyhjennyksen onnistuneen ja nyt on enää vain jälkivuotoa? Vau, jos tää menee näin. Myöhemmin päivän mittaan hieman tuntui menkkamaisia jomotuksia ja sen päätteksi vuoto runsastui ja muuttui limaisemmaksi. 

Kuvailisin tämän päivän vuodon määrää menkkavuodoksi, laadultaan vaan on selkeästi limaisempaa, kirkkaampaa ja ns. juoksevampaa. Liikkeellä olo saa valumaan alas asti kunnolla, joten päätän jatkaa lumitöitä. Välillä alavatsassa kipristelee, ei tarvetta lääkkeille. Siteellä pärjää, vessassa käyn kylläkin tiheään jo siksikin, kun myoomat painaa rakkoa. 

Iltaa kohti hieman tuntemuksia alavatsalla, vuoto taas vähän lisääntyy ja juuri ennen nukkumaan menoa plumpsahtaa jotain isompaa pönttöön niin että loiskahtaa, ei kuitenkaan yhtä iso tai samalla paineella kuin se ihka ensimmäinen joka muistutti kananmunapommia.. mikähän lie.

Perjantai. Aamulämpö 36,27'C. Vuotoa ei yöllä ollut tullut juurikaan, mutta jalkeilla kun on, niin tulee kuten pahimpina päivinä menkoista silloin tällöin hyytymän  kera. Toosa tuntuu siltä kuin olisi antanut kaikkensa. Välillä menkkamaisia alavatsakipuja, jonka päätteeksi vähän enemmän vuotoa aina ja pieniä hyytymiä.

Lauantai. Aamulämpö 36,35'C, huonosti nukuttu yö. Yöllä piti pari kertaa käydä vessassa. Siteeseen oli tullut kohtalaisesti. Vuotoa tulee vielä, välillä enemmän kerralla ja välillä pyyhkiessävain verensekaista limaa, mutta vuoto ei vieläkään osoita loppumisen merkkejä ja on verrattavissa vähän menkkoja runsaampaan. 

Iltaa kohti pari isompaa hyytymää ja jokin parisenttinen, paksu limakalvomainen möykky. Nice. Selkeästi siis ei ole kaikki tullut ulos, äh.. Möykyn poistumisesta lähtien vuoto laantuu tosin onneksi reilusti. Josko siinä oli syy, joku otti aikansa poistuakseen ja aiheutti runsaan vuodon.. Lämmöt viittaisi kaiken raskausmateriaalin poistumiseen, mut miks ihmeessä vieläkin vuotaa ja näitä juttuja tulee.

Sunnuntai. Aamulämpö 36,34'C ja taas huonosti nukuttu yö. Vuoto tosin loppui, kunnes alkoi uudestaan lumitöiden päätteeksi edelleen kirkkaan punaisena, ei onneksi ihan samanlaisella volyymilla kuin eilen. Toki vasta viides päivä, mutta kyllä tää jo rasittaa. Onneksi hyytyy taas päivän mittaan, lähinnä pyyhkiessä tulee kirkasta tai vaapeanpunaista ja välillä hyytymää. Iltaa kohti mentäessä vuoto loppui tyystin kokonaan. 

Maanantai. Yöllä ei ollut vuotanut lainkaan eikä aamullakaan, mutta päivän aikana kuitenkin vielä vähän tulee siteeseen vaaleanpunaista tuhrua ja punaista vuotoa paperiin jokusen hyytymän kera.

Tiistai. Nyt uskallan hengähtää, että tämä alkaa olla ohi. Hyvin hailakan vaaleanpunaista vuotoa silloin tällöin tarttuu paperiin mukaan, mutta muuten ei mitään.

Keskiviikko. Ihan aavistus tuhrua. En enää käytä mitään siteitä.

Torstai. Viimeisen kerran ihan tyyliin teelusikallinen tuhrua koko päivän aikana yhteensä.

Ensimmäinen puhdas negatesti tuli 31.12.2022, vain 19 päivää keskenmenon toteamisesta. 

Nyt kohti tutkimuksia ja sitä kautta uudet keinot mahdollisesti käyttöön. Palataan taas asiaan!

4 kommenttia:

  1. Kiitos kun kirjoitat ja tilanteen raadollisuudesta huolimatta, positiivista että tyhjentyminen hoitui ns.vähällä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentistasi ja mukavaa vuotta 2023 ♥ totta, jos jotain hyvää, niin lopulta aika vaivattomasti (taas) kaikki ohi.

      Poista
  2. Onneksi keskenmenon fyysinen osuus meni noin vähällä, sillä henkisessä puolessa on jo aivan riittävästi kestettävää 💔 kirjoitit aiempaan kommenttiini teidän tulevasta keskenmenojen selvittelypolusta, ja en voi olla kuin iloinen siitä, että saatte noin hyvää ja ensiluokkaisen tarkkaa apua syiden selvittämiseen ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä iski jo sellainen tunne, että olkoot, mutta nyt on jo uutta energiaa!

      Poista

Kiitos kommentistasi !
Kaikki kommentit tarkistetaan roskapostispämmin vuoksi, joten joskus kommentin
julkaisussa saattaa kestää, mutta jokainen kommentti julkaistaan ja jokaiseen vastataan.