maanantai 12. joulukuuta 2022

9. raskausviikko, ja taas se viimeinen

En totta puhuen ole uskaltanut ajatella koko raskautta ja väistelin sitä koko viikon. En edes blogiin uskaltanut tulla ennakkoon kirjoittamaan minkäänlaisia tuntemuksia, vaikka yleensä niitä pitkin viikkoa olen tullut ranskalaisin viivoin laittelemaan. Toisaalta alitajunnassa tiesin yhtä, toisaalta alitajunnassa tiesin toista, mutta päätin tietoisesti olla antamatta ajatuksille mitään painoarvoa. 

Raskausoireita oli kuitenkin ollut yhä. Kuvotus tosin muuttui todella aaltoilevaksi. Yhtenä päivänä sitä ei ollut laisinkaan, sitten välillä jopa öisin kylkeä kääntäessä tuli paha olo. Jopa oksentelin välillä. Tissit on todella kipeät, paljon kipeämmät kuin koskaan. Verta on myös riittänyt hampaita harjatessa. Mutta toisaalta valkovuotoa ei enää ole. Osin syy on voinut olla nestevajaus, tai ainakin huomasin toivovani niin. 

klikkaa tästä kuvan tekijänoikeuksiin

Uusintavarhaisultra oli raskausviikon kaikista odotetuin päivä. Jos kaikki olisi hyvin, sydän sykkisi edelleen terhakkaasti. Alkio olisi joko kirranut kasvua kiinni tai olisi oman kasvukäyränsä mukaisesti kasvaen nyt 16-22mm kokoinen pötkylä, painaisi 0,5g (hellyyttävää!) ja vastaisi siis raskausviikkoa 8+5.

Eihän ne raskausoireet mitään kuitenkaan taanneet tälläkään kertaa. Tai kertoivathan ne omaa tarinaansa. Sille oli taas järkevä syy, miksi  ne laantuivat, vaikka eivät täysin poistuneetkaan. Ja se intuitio, että en halua ajatella koko asiaa, se intuitio piti paikkansa. Joten en hätkähtänyt ultran lopputulosta, jossa todettiin raskausviikkoa 7+6 vastaava ihmislapsen alku, puolitoista senttinen piiperö, jonka sydän ei enää sykkinyt. 

Lääkäri oli aivan ihana, empaattinen, selitti asiat juurta jaksaen ja selvitti ultran avulla niin paljon asioita kuin vain mahdollista. Piiperössä ei näyttänyt olevan mitään rakenteellista vikaa, vaan kasvoi täydellisen lapsen lailla. Periaatteessa myöhäinen kiinnittyminen ei pitätisi olla se syy, miksi hän ei jaksanut, koska vikaa hänessä ei ollut. Se vahvisti sen ajatuksen, joka jo mielessäni kävikin kerran männä viikolla, että syy lienee minussa, mutta lääkäri lohdutti että sen ei välttämättä tarvitse olla mikään iso tai dramaattinen syy. 

Sain keskenmenoa vauhdittavat lääkkeet ja pääsin kotiin, mutta sitä ennen lääkäri kysyi haluammeko jo jatkotutkimuksiin. En epäröinyt hetkeäkään ja rattaat lähti heti inhimillisellä aikataululla eteenpäin. Kuukauden päästä on jälkitarkastus. Sitä ennen on meillä verikokeet, joista selvitellään löytyisikö syy sille, miksi keskenmenot ovat toistuvia. Niiden tulokset selviävät kuukauden kuluttua kontrollikäynnissä. 

Surusta huolimatta tietyllä tapaa olo on huojentunut - nyt vihdoin vuosien jälkeen asiaa selvitellään, eikä minun tarvitse enää itse spekuloida mitään. Toivottavasti syy löytyy ja on jokin helposti hoidettava. 

Nyt pidän luultavasti jonkinlaisen joulutauon kirjoittamisesta, tekee hyvää saada tämä keskenmeno päätökseen omassa rauhassa. Tänä jouluna sytytämme kynttilät pilven reunalla oleville rakkaillemme, sekä meidän pienille ihmeille, joita emme tänä vuonna syliin asti saaneet.

10 kommenttia:

  1. Mitä suurimmat osanottoni. Olen itse kuullut muka-lohdutuksena, että parempi noin aikaisin kuin myöhemmin ja se on ihan täyttä roskaa. Siinä pienen ihmistaimen hyvästelyn aikana hyvästelee myös kaikki häneen liittyvät haaveet, odotukset ja koko ihmiselämän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, toi on aika tökerö lohdutuskeino ja kaiken lisäksi todella huono sellainen. Ihan kuin sillä pienellä ei olisi mitään ihmisarvoa, ennen kuin se on vasta vanhempi.. Kyllä tämäkin pieni tuntui jo ihan omanlaiselle persoonalle ja ihan yhtä ihmiselle kuin mekin se jo näytti, vaikka pieni olokin. Kuten sanoit, keskenmenon myötä (vaikka se näin "aikaisin" tapahtuikin) kaikki häneen liittyvä haihtuu myös. Ei riitä että pitää surra menetettyä elämää, joka ei päässyt vielä edes kunnolla elämään, vaan tosiaan siinä menettää ihan kaiken muunkin joka surettaa myös.

      Kiitos kommentistasi ja osanotoista ❤️

      Poista
  2. Olen todella pahoillani 😭 Voi pieni piiperö, olisi ollut ihana seurata kasvuasi 💔 Onneksi lääkäri otti jatkotutkimukset heti työn alle ja pääsette pohtimaan mahdollisia vaihtoehtoja sille, miten tulevaa raskautta voitaisiin tukea paremmin. Monesti jo ihan vain progesteronilisä on se avain, mikä vaaditaan, että raskaus jatkuu onnellisesti elävän vauvan syntymään asti. Voimia tähän hetkeen ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos osanotoistasi ♥ Vaikka niin halusin uskoa, niin kun se intuitio yks kaks tuli niin tiesin jo, että nyt odotan vain lopullista tuomiota. Piiperössä ei ollut rakenteellista vikaa, mikä oli ihana kuulla, vaikka tekikin surulliseksi, et sit lienee vika mussa ja mulla ei ole tarjota hyvää kasvualustaa.. :( Mutta kaikesta huolimatta lääkärin toimista jäi hyvä mieli. Ettei tarvitse enää odottaa kolmatta keskenmenoa, jotta pääsisi tutkimuksiin. Tämä lääkäri laski mukaan yli kymmenen vuoden takainen kkm myös, vaikka oli eri puolisokin silloin, kaikki raskauteni kun toistaa samaa kaavaa. Toivon minäkin, että olisi joku vastaava helposti hoidettava asia vain esteenä, meillä kun ei hoidot ole mikään vaihtoehto. Onneksi asiat etenevät nyt vauhdilla, eikä tarvitse menettää tärkeitä vuosia odotteluun ja saman asian kokemiseen enää toistamiseen.

      Poista
    2. Tuo kolmen keskenmenon sääntö on mielestäni aivan järjetön. Onneksi osa lääkäreistä osaa katsoa asiaa hieman lempeämmin. Eikö teillä yritysaikaa ala olla myös jo jonkin verran takana, kun aletaan laskea yritysaikaa ihan ekasta yk:sta? Ymmärrän, että hoidot eivät ole kaikille vaihtoehto, mutta tutkimuksilla voidaan ainakin jossain määrin kartottaa keskenmenojen/lapsettomuuden syitä.

      Toivottavasti kohtu on lähtenyt tyhjentymään hyvin ja selvisit tästäkin menetyksestä edes fyysisesti pienellä ❤️ asian psyykkinen käsittely vie varmasti taas aikaa 😞

      Poista
    3. Oli kyllä niin helppo tyhjennys, hohhoijaa. Sen kroppa tuntuu osaavan tehdä aina hyvin.. Mieli ei ihan vaan pysy mukana, äsken oli raskaana ja nyt tuntuu taas, ettei sitä koskaan ole ollutkaan. Ihan hyvä mieli kuitenkin nyt, hommat etenee ja meitä tutkiva lääkäri on erinomaisella otteella liikkeellä! Hän nimittäin on yksi tukija sellaisessa liikkeessä/yhdistyksessä, jossa halutaan naisille mm. parempia synnytyskokemuksia ja lisää rahoitusta sekä aikaa ja vaivaa keskenmenojen tutkimuksiin. Kävi säkä kunnallisessa!

      Poista
  3. 💔 Ei ole sanoja. Olen niin pahoillani..

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi !
Kaikki kommentit tarkistetaan roskapostispämmin vuoksi, joten joskus kommentin
julkaisussa saattaa kestää, mutta jokainen kommentti julkaistaan ja jokaiseen vastataan.