maanantai 27. joulukuuta 2021

Mitä olen oppinut kuukautiskierrostani

Ensinnäkin sen, että luteaalivaiheeni vaihtelee, syytä en tiedä. Se voi olla kahdeksasta päivästä kuuteentoista, mediaani 13, usein kuitenkin 12 päivää. Ovulaatio voi olla kirjaoppineesti kp14 tai sitten vasta kp20 tienoilla, yleensä tosiaan sen 12 päivää ennen kuukautisia. 

En tiedä, voiko se kemiallinen vaikuttaa asiaan, mutta kiertoni ei ole enää sen jälkeen ollut säntillisesti 28 päivää, vaan voi vaihdella 27-32 päivän välillä. Vaikka mielestäni en stressaa normaalia enempää.

Aamulämmön mittaamisessa vaihtelevuus on sitä suurempi, mitä enemmän muutoksia ennen mittausta tapahtuu, mutta iltalämpö tuntuu olevan jostain syystä aina aika vakio, teimpä mitä tahansa. 

Ovulaatiosplussa on netin perusteella dpo-1, mutta Fertility Friendin mielestä se on usein jo dpo0, koska aamulämpöni on jo koholla plussan jälkeisenä päivänä. Päivä ennen ovulaatioplussaa aamulämpöni tekee peruslämpöön nähden noin 0,3-0,5'C dipin, jonka jälkeen ovulaatioplussapäivänä se nousee noin 0.5'C eli peruslämmön tuntumaan tai vähän yli. Ovulaatioplussan jälkeisenä päivänä tulee lisää lämpöä, eli aamulämpö on ovulaation jälkeen aluksi ehkä 0,3'C yli peruslämmön, päivien edetessä lämpö yleensä vielä nousee hiljakseen.

Lämpötilan muutokset  peruslämmön ympärillä ovat ovulaation tienoilla siis hyvin vaatimattomia, eikä näitä huomaa yleensä kuin mittailemalla. 

Itse ovulaatio on minulla yleensä hyvin nopea tapahtuma, josta syystä se on mielestäni melko haastavaa hyödyntää, koska koko tilanne saattaa olla ohi jo 12 tunnissa siitä kun on saanut ovulaatioplussan. Jos siis vaikka aamulla on ollut plussa, niin saman päivän illalla voi jo olla testi haalea ja limat loppuneet kuin veitsellä leikaten.  

Olen löytänyt tikuttamalla ovulaationi ja jo parissa kierrossa olen oppinut tunnistamaan missä vaiheessa ovisplussa on tulossa. Nykyään saan yleensä plussan jo kahdella testaamisella, osuen heti oikeaan päivään : aamuinen on jo hilkulla, ja jos ei iltapäivä ole plussa, varmistan vielä illasta ja silloin se on sitä viimeistään. Nyt ei tarvitse testailla enää kymmeniä testejä per kierto, koska tiedän jo suurin piirtein minä kiertopäivänä ovuloin. 

klikkaa tästä kuvan tekijänoikeuksiin

Dpo6-8 paikkeilla lämmöissä tapahtuu parin päivän kestoinen nousu, josta se tipahtaa takaisin "peruslukemaan" ennen tätä nousua. Tämä liittyi siihen, että ovulaation jälkeinen keltarauhanen tuottaa kohdun limakalvon kypsyttävää hormonia, mikä nostaa lämpöjä. 

Ennen menkkoja lämmöt tippuu 0,5-1'C takaisin peruslämpöön tai vähän sen alle, ja tämä romahdus ennakoi kuukautisia muutaman päivän sisään. Uskoisin siis, että jos romahdusta ei tule lämpöihin ennen dpo16:sta, niin voisin kuvitella pullien olevan silloin uunissa.. noh, sitä päivää odotellessa.

Ainiin. Vielä se, että kuvitellut raskausoireet piinaviikoilla ovat toden totta enimmäkseen kuviteltuja. Minulle tyypilliset pms-oireet voivat ihan yhtä hyvin olla alkuraskauden oireita, eikä niiden perusteella voi oikeasti täysin sanoa, kumpaan kastiin kuuluvat. Se mikä oli joskus varma merkki raskausoireesta, voikin muuttua tuiki tavalliseksi pms-oireeksi. 

Lisäksi pitäisi muistaa, että rintoja puristelemalla rinnat yleensä kipeytyvät - usein sitä enemmän mitä enemmän niitä puristelee ja nipistelee...

Tunnetko sinä kuukautiskiertosi?

2 kommenttia:

  1. Hyvä olisi jokaisen lasta yrittävän ottaa selkoa kierrostaan. Tästä on vuosi jos toinenkin aikaa, mutta me yritimme 1,5v lasta ilman vippaskonsteja. Emme uskaltaneet käydä lapsettomuuspolilla tutkimassa miksei tärpänny. Sitten otin käyttöön aamulämmön mittaamisen ja ovulaatiotestit. Testien ja bbt:n perusteella ovuloin myös nopeasti! Ei ihme ettei tärpänny, sillä luultavasti tähtäsimme pupuilut aina liian myöhään ovulaatio on nähden. Eli suosittelen kaikkia esim. Jo puolen vuoden tärppäämättömyyden jälkeen ottamaan selkoa koska oikeasti ovuloi. Ei testien tarvitse jäädä seuraksi koko ajaksi, mutta helpottaa varmasti tärppäämisen onnistumista ja jatkoa, kun tietää pupuilleen oikeaan ajankohtaan ja on tarvittaessa lapsettomuuspolille täyttä faktaa siitä, että millainen oma kierto on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi - olen samaa mieltä, että on hyvä tietää millainen kierto itsellään on!

      Poista

Kiitos kommentistasi !
Kaikki kommentit tarkistetaan roskapostispämmin vuoksi, joten joskus kommentin
julkaisussa saattaa kestää, mutta jokainen kommentti julkaistaan ja jokaiseen vastataan.