perjantai 23. kesäkuuta 2023

18. raskausviikko

Olen aina ollut sitä mieltä, että niin paljon kuin mahdollista ja aina jos se on edullisempaa ja järkevämpää, hankin käytettynä. Ympäristöystävällisyys (ja kotimaisuus) on itselleni hyvin tärkeä asia, ja jos löytyy käytettynä, on mielestäni turha ostaa uutta ja tuhlata ympäristön resursseja. Eikä sellaistakaan kannata hankkia, mitä oikeasti ei tarvitse. Ei siis merkkivaatteita tai vaipparoskiksia meille, enkä koe siitä huonoa omaatuntoa.

Koska puoliväli häämöttää, olen uskaltanut alkaa tekemään hankintoja nyt ihan reilulla kädellä. Lastenvaate- ja tarvikeosastojen sisältö hinnastoineen on näyttänyt lähinnä viidakolle, joten myös hintavertailu tuli samalla ajankohtaiseksi - se lisäsi haluja ostaa niin paljon kuin mahdollista käytettynä. Huhuja olen kuullut, että yksi lapsi tulee maksamaan kirjaimellisesti omaisuuden - mun tapauksessa kuuden ja puolen vuoden vuosiansiot

Tällä hetkellä hankintoihin on uponnut rahaa seuraavasti: 

○ Vauvan vaatetus 50, 56 ja 62-koossa ja harsot + kylpyviitat yht. 100€

Yritin katsoa vaatteet niin, että niitä olisi mahdollisimman monipuolisesti ensi kuukausille, mutta saattaa olla, että määrässä innostuin. Joka koossa pelkkiä bodyja on 12-16 kappaletta, hups! :D Kaikkia en jaksanutkaan edes kuvata, ja osa on vielä matkalla. Noh, ompahan varavaatetta..  Ja juu, sininen tuppaa olemaan mun lempiväri, vaikka yritin kyllä sukupuolineutraalisti ostella.. 🙈

Harsoja lienee joku 10-15, parilla eurolla sai ison setin ja vain eurolla sai kaksi kylpyviittaakin. Joka koosta löytyy pitkähihaisia erilaisia bodeja, housuja "sukilla" ja ilman, 2-3 yö-/potkupukua, iso läjä eri paksuisia sukkia, pipoja ja haalaria niin sisälle kuin ulos, tumppuja, toppapuvut.. yks talvimallin unipussikin löytyy. Merinovillahaalareita olen yrittänyt etsiä, tuloksetta toistaiseksi. 

Kaikki vaatteet on tosiaan ostettu käytettynä ja onneksi lähes kaikki oli myös hajusteettomalla pesty. Meinasin että olisin ostanut vauvalle vaatetusta jo talven ylikin, sillä vaatteiden osto paketteina postitse oli helpompaa kuin lähteä kirpparille etsimään tässä pitkien välimatkojen maassa, mutta käsittääkseni paljoa ei kai kannata ennakkoon ostaa. 62/68 koon keräämistä meinasin kuitenkin jo alkaa aloittelemaan, että ois edes jotain varuilta talven ajaksi..

○ Petivaatteet, patjat, makuupussi, kaukalopussi ja lampaantalja yht. 40€ 

Käytettynä allergiaperheestä ostetut, joten tosi siistit ja takuulla allergiaystävällisillä ja hajusteettomilla tuotteilla puhtaana jatkuvasti pidetyt. Patjoja on parikin kappaletta. Laatuun nähden aivan puoli-ilmaiseksi sain.

○ Hoitopöytä, syöttötuoli, pinnasängyn reunapehmuste, Tiny Love mobile 0€

Käytettynä saatu kaikki, myös mobile, vaikka oli avaamaton! Hoitopöydän tarpeellisuudesta en ole ihan varma, mutta kun oli ilmainen, niin otin vastaan. Syöttötuoli itseasiassa toimi mun viherkasville jalustana vuosia, ja on sitä vieläkin, mutta kasvi saa sitten aikanaan siirtyä muualle ja vauva tulee tilalle, heh. Reunapehmusteen kuvio tai väri ei ole mun lemppari, mutta voin elää sen kanssa. Mobile on tosiaan avaamaton ja katsoin, että ovh pyörii 50e nurkilla, huh.

○ Kinderkraft XMOON 3-in-1 yhdistelmävaunut tarjouksessa 280€ 

Tässä menin raha edellä ja ostin uutena, sillä tarjouksen perusteella sain setin halvemmalla kuin erikseen kaikki vaunut ja kaukalot halvimmillaan täältä suunnalta käytettynä ostettuna. Tässä paketissa on kaikki kerralla matkustamiseen, kuljettamiseen ja ulkona nukuttamiseen. 

Uskon, että jälleenmyyntiarvoa ainakin käytön kannalta näillä vielä on sitten aikanaan ja toivon, että nämä ovat meilläkin mahdollisimman pitkäikäiset. Takuutakin on pari vuotta kaikelle, ja onhan uusi turvakaukalo aina parempi kuin käytetty jo ihan turvallisuudenkin puolesta.

○ Käyttötavarat ja hygienia 87€

Nämä kaikki tuli ostettua uutena, koska kynsisakset jne. on hygieniakysymys. Voiteita ja rasvoja oli niin erilaisia, että oli vaikea valita pari tärkeintä. Tai paras pesuaine vastasyntyneen iholle. Mutta nyt löytyy siis shampoota, sinkkivoidetta, suojavoide, kosteuspyyhkeitä, yhdet setit tutteja ja tuttipulloja, viilentävä purulelu, lämpömittari, hammasharja, pissa-alustoja, vanupuikkoja, kynsienhoitosetti, nenäimuri, hiusharja, ensihammasharja..

Kotimaisuuteen ja ennen kaikkea eläinkokeettomuuteen pyrin erityisesti hygienian suhteen ja siksi Ainu-tuotemerkki oli aika selkeä valinta. Libero (Essity) on myös eläinkokeeton ja sillä on joutsenmerkki. Kaikkia en heiltä löytänyt, joten tuntemattomalta maahantuojalta tuli muutama tuote.

○ Muut vauvaan liittyvät menot yht. 240€ + bensat

Varhaisultriin meni aikalailla tasan 200€. Doppler ei ollut pakollinen ostos, mutta ihan tarpeeseen on tullut ja se kustansi 36€, josta saanen kympin takaisin jos myyn. Bensakuluja en tykkää laskea koska tulee vaan paha mieli, mutta jos ne haluaa erikseen vielä erotella, on saanut tankata autoa tähän mennessä 200 euron edestä ja ihan vain esim. juuri ultria varten. Eli vauvaan liittyvät menot eivät ole onnistuneet kauppareissun ohella, vaan on vaatinut ihan erikseen lähtemisen. Maaseudun ihanuus.

○ Äidille vaatteet, käyttötavarat ja hygienia 42€

Äitiysleggingseihin/-trikoisiin olen käyttänyt 30€, kahdet housut oli uudet ja kuudet trikoot ostin käytettyinä. Tykkään oversize-malleista paidoissa ja niillä joita on jo ennestään, pärjään vielä jonkin aikaa raskausmahankin kanssa ellen nyt ihan valaaksi levahda, eli ainakaan vielä ei tarvitse ostaa äitiysvaatteita sen ihmeemmin. Rintapumppu oli Phillips Aventin käytetty siisti ja mekaaninen malli, muistaakseni 12e postikuluineen, hommasin jo vuosi sitten. 

Enää puuttuu tosiaan muutama vaatekappale ja pari erilaista vaippaa ja korvikettakin ilmeisesti kannattaa etukäteen hommata. Lisäksi ajattelin pieniä yksittäisiä (puruleluja? särkylääkettä? kuumemittari ainakin) hankkia valmiiksi, mutta suurimpina hankintoina amme, pinnasänky sekä sitteri, jotka yritän vielä löytää käytettynä. Mulle imetysliivit, liivinsuojat sekä rintakumit kai tarpeellisia? Lisäksi hoitopöydän alusta. Itkuhälyttimen suhteen en ole tehnyt vieläkään päätöstä, mutta uskoisin pärjääväni ilman sitäkin.

Ihan ei hankintalistasta ole siis vielä kaikkia ruksittu, mutta tähän mennessä on mennyt vauvan hankintoihin 739€ sekä bensat. Eli kyllä tuhat euroa vielä tulee ylittymään vähintäänkin matkakustannusten takia, mutta yllättävän halvalla sitten kuitenkin olen mielestäni päässyt tähän mennessä. Eikä summa ihan niin paha olekaan verrattuna siihen, millaisia lukuja olen nähnyt. Synnytyksen jälkeen tulee toki sitten omat laskut ja menot, pitää nekin kirjoittaa sitten aikanaan ylös.

Minkälaisia summia muilla mennyt ensihankintoihin ja tuleeko mieleen jotain, mitä ilman ei olisi itse pärjännyt millään? 👣

14 kommenttia:

  1. Liivinsuojat ovat varmasti lähes jokaiselle imettäjälle must have. Minulla vuotaa leporinta edelleen silloin, kun imetän toisesta rinnasta. Ja sattuupa ne rinnat valumaan joskus ihan ilman imetystäkin 🙈😂 Harsoilla (jotka ovat myös aivan ehdottomia) pystyy toki ottamaan valuvan maidon, mutta kyllä se liivinsuoja silti on helpompi. Itse pidän myös maidonkerääjiä helpottavina, kun rinnanpäätä haluaa "ilmata". Nännirasva on myös hyvä alkukipuiluun. Me käytettiin ensimmäisten viikkojen aikana myös paljon alipainepumppua, kun rinnat olivat pingottuneet ja maitoa halusi saada ripeämmällä tahdilla pois rinnasta. Samalla saatiin ylijäämämaidot talteen pakkaseen. Pumpun käyttö toki saattaa provosoida rintaa tuottamaan vielä enemmän maitoa, joten sitä kannattaa alussa käyttää harkiten 😅

    Onneksi vauvaa pärjää tosi pienellä. Riittää, että pienelle on vaatetta, vaippoja ja ruokaa 🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti vinkeistä ja kokemuksesta! Tosi vaikea itse tietää mitä ilman pärjää ja mitä ei, kun ei ole yhtään kokemusta ja sit kun jokainen kokemuksen kertoja on omanlaisensa, niin ei välttämättä päde toiseen. Olen yrittänyt lukea silti kokemuksia, ja mitä enemmän kyllä-ääniä jollekin tuotteelle/asialle, niin ajattelin että sen hankintaa kannattaa vähintäänkin harkita :D

      Poista
    2. Nimenomaan, että se mikä pätee toiselle, ei välttämättä päde toiselle. Meillä esimerkiksi harsot on ihan turhakkeita koska vauva ei puklaile, sose yms tahrat pyyhitään kosteuspyyhkeillä. ja luonnollisesti harsoja on PALJON, koska kaikki sanoi että niitä tarvitaan :D

      Poista
    3. Mullakin noita harsoja on, sen verran niitä on kehuttu ja kun halvalla sai.. mut onneks käyttöä kaikenlaisille räteille koiraperheessäkin on, että täysin hukkaan ei mene vaikka vauva ei pukluaisikaan :)

      Poista
  2. Otatko äitiyspakkausta? Siellä on kaikenlaista tarpeellista (ja tarpeetonta).

    Meille ehdoton hitti oli unipesä ja imetystyyny. Näppärät rekee nuo itse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvittelisin pärjääväni ilman sitä, koska jos en ole ihan harakoilla, mulla jo on kaikki mitä äitiyspakkauksessakin. Kokemuksena sen haluaisin kyllä, availla ja hypistellä ekaa äitiyspakkausta, mutta toisaalta kun on jo tuotteet mitä siinäkin, niin tointaako tuota sitä ottaa vain kokemuksen takia. Että varmaankin päädyn rahaan.

      Unipesästä oon kuullut ammattilaisten suusta kauhutarinoita (vauva tukehtuu tyyliin heti unipesään laittamisen jälkeen), mutta käyttäjien puolesta pelkkää positiivista :D Mulla on kokovartalotyyny, josko se menis imetystyynynäkin? Siitäkin oon kuullut paljon hyvää, imetystyynystä siis.

      Poista
    2. Käytin itse kokovartalotyynyä alussa mutta ehkä mun tyyny oli niin lötkö etten saanut vauvaa tarpeeksi korkealle ja joudun kannattelemaan vauvaa ja tyynyä.

      Poista
    3. Mulla on myös aika lötkö tuo tyyny vaikka taittaisi miten, joten voi olla ettei imetystyynynä menekään, pöh.

      Poista
  3. Imetysliivit tosi tärkeät ja helpottaa imetystä. Kannattaa parit hommata valmiiksi ja myöhemmin tarvittaessa lisää. Itkuhälytin ollut meillä ainakin ehdoton. Käytetty joka päivä syntymästä lähtien. Lapsi nukkuu edelleen vajaa pari vuotiaana ulkona rattaissa päiväunet, joten edelleen tarpeellinen. Auringolta tai sateelta, kun vie vaunut suojaan, niin aina ei löydy ihan ikkunan alta paikkaa, josta itkun kuulisi sisälle. Itkuhälytintä tullut käytettyä myös, jos esim. yksin kotona lapsen kanssa ja käy suihkussa tämän nukkuessa. Biltemasta saa hyvän perushälyttimen, maksettiin siitä muistaakseni 25 e. Paljon ehtii hommata kyllä matkan varrellakin, kun huomaa tarpeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä käynyt mielessä että jostain Biltemastakin voisi itkuhälytin löytyä! Meikäläinen katteli kaikkia kalliita lastentarvikeliikkeitä ja parinsadan hälyttimiä ihan kauhuissani.. Tuo on tosi hyvä pointti, että voihan sitä hälytintä käyttää muutoinkin kuin ulkona rattaissa, joten eipäs vielä laitetakaan ihan pannaan asiaa.

      Meillä on oikeastaan yksi paikka vain missä pystyy ulkona pitämään rattaita ja sieltä kuuluu äänet myrskyssäkin sisälle ja muihin rakennuksiin (pientä ininää lukuunottamatta tietysti), yhtä avointa tupaa kun koko huusholli melkein on. Tuo paikka on sopivasti myöskin varjossa ja sinne ei sada.

      Poista
  4. Me ostettiin itkuhälytin nyt neljännen lapsen kanssa, kun mie menin töihin ja mies jäi kotiin. Mie kyllä kuulin parvekkaalla nukkuvan vauvan, kun touhusin muutenkin sinnä oven edustalle olohuoneessa, mutta mies kun toimii luurit päässä tietokoneen ääressä, niin häly oli ehodton. Ja mullekin se hälyttiminen lämpömittari on ihan ehdoton, mutten raaskinut maksaa sitä reilua 100€ ennen kuin oli pakko.

    Komppaan edellistä kommentoijaa myös imetysliiveissä! on kyllä yks elämän suola :D Esikoisen aikaan mulla oli vain kahdet hyvät, ennen toisen syntymää ostin tuplapakkauksen jotka oli ihan kököt. joten kolmannen kanssa mulla oli sitten ne kahdet hyvät kunnes toiset homehtui pyykkikoriin ja piti ostaa uudet. Nyt mulla on viidet imetysliivit, eikä oo ylimääräisiä :D

    Liivinsuojista mie suosin natusanin kertakäyttöisiä kolmen lapsen kanssa, mutta niitä en löytänyt vuosi sitten enää mistään, joten nyt mulla on ollut lansinohin kestosuojat ja ne on olleet tosi hyvät! Olin vähän epäileväinen, niiden kanssa, mutta nyt jos tulisi taas tarvetta enemmänkin suojille, ostaisin kyllä lisää noita kestoja, enkä enää kertiksia :D

    Olipa kiva kun julkaisit kaikki summat! Mie en kyllä taida enää muistaa mitä hankintoja ollaan kellekin tehty. Paitsi kolmoselle ostettiin babybjörnin sitteri muistaakseni 60€ käytettynä ja neljättä varten ostin siihen ompelijayrittäjältä uudet kankaat 40€:lla :)

    Ihanaa odotusta teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua että tunnen itseni ihan idiootiksi, mutta että mikä hälyttimen lämpömittari? :D

      Jahas, ja lisää pojoja imetysliiveille (ja kestosuojille), joten todellakin laitettava ne hankintalistaan!

      Saa nähdä joutuuko ostamaan pinnasängyn ja sitterin uusina vielä, ei löydy 100km säteellä sitten millään. Paitsi jotain homeisia ylihintaisia sittereitä. Eihän nuo kalliita enää ole uutena, ja koliikkikeinu kiinnostaisi, mutta käytettynä mieluummin ostaisin. Mut tarjontaa ei tosiaan oo, niin saa nähdä pitääkö mennä ihan (netti)kauppaan ostamaan lopulta.

      Useampi lapsi varmaan siinä mielessäkin kivempi, että ei paljoa taida tarvita hankkia enää mitään, ainakaan samalla tapaa kuin esikoiselle :D

      Poista
  5. Muovitetusta froteesta leikattuja pieniä suoja-alustoja vauvan alle. Meillä vauva teki yhdessä vaiheessa usein imettäessä (ja välillä muulloinkin) kunnon niskakakkoja ja oli tosi helppo siivota, kun oli aina alusta alla. Ei menny sohva, sänky, imetystyyny tai omat vaatteet likaseksi. Yöllä varsinkin, kun imetti makuultaan sängyssä, niin oli suhteellisen helppo siivota :) Saa mm. metritavarana kangaskaupoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitos paljon tästä vinkistä! Eipä tullut jostain syystä ajatelleeksikaan, että kakkaahan voi tulla koska vain ja jos ilman mitään suojia maataan sohvalla tai sängyssä, niin pahimmassa tapauksessa se on koko sohva ja heti perään sänky poltettava roviolla.. 😅 tää ehdottomasti siis käyttöön!

      Poista

Kiitos kommentistasi !
Kaikki kommentit tarkistetaan roskapostispämmin vuoksi, joten joskus kommentin
julkaisussa saattaa kestää, mutta jokainen kommentti julkaistaan ja jokaiseen vastataan.